Colný úrad Prešov odviedol do štátneho rozpočtu SR 96,5 milióna eur

20.12.2012 Prešov

Prešov 20. decembra (TASR) - Colný úrad (CÚ) Prešov prostredníctvom svojich pobočiek odviedol k 30. novembru tohto roka do štátneho rozpočtu SR finančné prostriedky vo výške takmer 96,5 milióna eur. Hovorkyňa prešovského CÚ Renáta Kravcová informovala, že celkové príjmy v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka narástli o dva milióny eur.

"Hlavný podiel z uvedenej sumy tvorí spotrebná daň, ktorej výber dosiahol viac ako 66,05 milióna eur. Druhým najväčším odvodom je daň z pridanej hodnoty vo výške takmer 29,78 milióna eur," konštatovala hovorkyňa. Dodala, že do rozpočtu odviedli i vybrané clo v sume 582.000 eur a okrem toho viac ako 15.600 eur, v čom sú zahrnuté pokuty a ostatné nákladové položky.

Kravcová vysvetlila, že najväčšiu položku z odvedenej spotrebnej dane tvorí hlavne výber tejto dane za lieh, po ňom nasledujú zhruba na rovnakej úrovni minerálne oleje a pivo.

"Čo sa týka odvodu do štátneho rozpočtu, zhruba tretinu tvorila daň z pridanej hodnoty. Pri hodnotení spomínaného obdobia sme vybrali o 1,09 milióna eur viac, ako bol stanovený plán do konca novembra," uviedla hovorkyňa.

Podľa Kravcovej pracovníci prešovského colného úradu v rámci svojej činnosti zaznamenali desiatky prípadov porušení platných zákonov. "Z toho približne 85 % boli porušenia daňových predpisov najmä v súvislosti s tabakom a liehom. Porušenia colných nariadení predstavujú 15 %, pričom v tejto oblasti má najväčšie zastúpenie nedodanie tovaru v stanovenej lehote colnému úradu určenia v colnom režime tranzit," uzavrela hovorkyňa.
 

Vyberte región